Hagnäs saluhall – äkta saluhallstämning

Hagnäs saluhall har sagts vara den mest äkta saluhallen i Helsingfors. I hallen säljs bland annat högkvalitativa livsmedel och bruksvaror för hemmet i två våningar.
Det lönar sig att besöka hallens kaféer och restauranger för en läcker frukost eller lunch – och lyssna på det lokala sorlet av röster. Numera har hallen också en ny kvällsrestaurang, Kirsikka.

För vardag och fest

Hagnäs saluhall ligger vid Hagnäs torg, intill Berghälls stadsdel. Numera finns det också en direkt förbindelse mellan metrostationen och hallen!

Om du vill laga mat hemma kan du hämta högkvalitativa råvaror i hallen för såväl vardag som fest: frukter och grönsaker, kött, bröd och fisk. På köpet kan du få goda tips och recept av de sakkunniga handlarna.

I hallen säljs också presentartiklar, smycken, textilier, kaffe, te, ekologiska produkter och blommor. I hallen finns också ett skomakeri.

Läckerheter på plats

Utöver att köpa råvaror och laga mat hemma lönar det också sig att äta på plats. Kaféerna och restaurangerna i hallen bjuder på fräscha frukostar, läckra kaffebröd och mångsidiga lunchalternativ från varma soppor till fisk- och räkmackor med fräsch citronsmak eller färgglada vegetariska rätter.
Restaurang Kirsikka på hallens andra våning är Ville Relanders nya hallbrasserie som bjuder på internationell mat med ett inhemskt grepp. Kirsikka har öppet också på kvällar då den övriga hallen redan har stängt.
I början av sommaren öppnas också terrassrestaurangen Hagis på hallens torgsida.

Traditionell och modern

Hagnäs saluhall i två våningar har ritats av Einar Flinckenberg. Saluhallen öppnades den 1 juni 1914 och sades då vara den största och mest moderna saluhallen i Europa.

Under 2018–2023 genomgick hallen en fullständig totalrenovering. Hallens interiör renoverades nästan till sitt ursprungliga utseende och hustekniken moderniserades i sin helhet. Under jorden har byggts en enorm servicegård, via vilken bland annat varuleveranserna och avfallshanteringen sköts. Kontrollcentralerna och den övriga infrastrukturen för värme, vatten, luft, el och fastighetsautomation har till största delen placerats i en helt ny källarvåning som byggts under hallen. I källarvåningarna finns också kyl- och lagerutrymmen samt handlarnas socialutrymmen med omklädningsrum och duschar. Fastigheten är kopplad till ett energieffektivt system för fjärrkyla.

En stor förändring är också de utvidgade fönster på torgets sida som sträcker sig till golvet. Fönstren ger hallen rikligt med ljus och öppnar också en helt ny vy till Helsingfors.

Hagnäs saluhall utvecklas och lokalerna i den hyrs ut av Helsingfors Stadslokaler Ab, ett bolag helägt av Helsingfors stad.

Illustration: Arkitektbyrå A-Konsult