Hakaniemen halli – aitoa kauppahallitunnelmaa

Hakaniemen kauppahallia tituleerataan Helsingin aidoimmaksi kauppahalliksi. Alkuperäinen kauppahallirakennus on ollut remontissa vuodesta 2018 alkaen ja hallin toiminta on siirretty väliaikaisesti Hakaniemen torin puolella olevaan lasihalliin. Peruskorjattu halli avataan keväällä 2023.

Kaikkea kahdessa kerroksessa

Hakaniemen kauppahalli sijaitsee Hakaniemen torilla, Kallion kaupunginosan kainalossa. Hallista saa laadukkaita tuoretuotteita, kuten hedelmiä ja vihanneksia, lihaa, leipää ja kalaa. Tarjolla on myös lahjatavaroita, koruja, tekstiilejä, kahvia, teetä, luomutuotteita ja kukkia. Suutaripalvelukin löytyy. Hallin kahviloihin kannattaa istahtaa maukkaalle aamiaiselle tai lounaalle – ja kuuntelemaan paikallista puheensorinaa.

Syntyessään Euroopan suurin ja modernein

Kaksikerroksisen Hakaniemen hallin on suunnitellut Einar Flinckenberg. Hallin paalutus-, perustus- ja kivityöt tehtiin vuonna 1912. Lakon pysäytettyä työt syksy ehti niin pitkälle, ettei muuraustöihin enää voitu ryhtyä. Seuraavana vuonna halli saatiin sisustusta lukuun ottamatta valmiiksi. Euroopan suurimmaksi ja moderneimmaksi ylistetyn kauppahallin avajaiset pidettiin 1. kesäkuuta 1914.

Hakaniemen hallin rakennustyömaa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Entistä ehompi vuonna 2023

Hakaniemen kauppahallin peruskorjaus alkoi vuoden 2018 alussa. Myöhemmin aloitettiin kauppahallin toiminnalle tärkeä maanalainen huoltopihahanke. Kauppahallin sisätilat kunnostetaan peruskorjauksessa alkuperäiseen asuunsa. Samalla tavoitteena on hallimyynnin olosuhteiden parantaminen. Rakennukseen saadaan ajanmukaiset ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät, esteettömät kulkuyhteydet sekä toimivat sosiaali- ja varastotilat.
Kokonaisuus valmistuu keväällä 2023. Peruskorjauksen aikana hallin toiminta on jatkunut väliaikaisissa tiloissa Hakaniemen torilla.

Hakaniemen hallia kehittää ja tiloja vuokraa Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö Helsingin Kaupunkitilat Oy.

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto A-Konsultit.