Hakaniemen halli – aitoa kauppahallitunnelmaa

Hakaniemen kauppahallia tituleerataan Helsingin aidoimmaksi kauppahalliksi. Halli tarjoaa mm. laadukkaita elintarvikkeita sekä kodin käyttötavaraa kahdessa kerroksessa.
Hallin kahviloihin ja ravintoloihin kannattaa istahtaa maukkaalle aamiaiselle tai lounaalle – ja kuuntelemaan paikallista puheensorinaa.

Arkeen ja juhlaan

Hakaniemen kauppahalli sijaitsee Hakaniemen torin laidalla, Kallion kaupunginosan kainalossa. Nykyään halliin pääsee kätevästi sisään myös suoraan metrolta!

Kotikokki noutaa hallista laadukkaat raaka-aineet niin arkeen kuin juhlaankin: hedelmiä ja vihanneksia, lihaa, leipää ja kalaa. Kaupan päälle voi saada asiantuntevilta kauppiaalta mukavia vinkkejä ja reseptejä.

Tarjolla on myös lahjatavaroita, koruja, tekstiilejä, kahvia, teetä, luomutuotteita ja kukkia. Suutaripalvelukin löytyy.

Herkuttelua paikan päällä

Kotikokkailun vastapainoksi halliin kannattaa tulla herkuttelemaan myös paikan päälle. Hallin kahvilat ja ravintolat tarjoavat virkistäviä aamiaisia, ihania kahvileivonnaisia ja monipuolisia lounasvaihtoehtoja lämmittävistä keitoista sitruunaisen raikkaisiin kala- ja katkarapuleipiin tai värikkäisiin kasvisruoka-annoksiin.
Hallin 2. kerroksessa sijaitseva ravintola Kirsikka on Ville Relanderin uusi hallibrasserie, joka tarjoilee kansainvälistä ruokaa kotimaisella otteella. Kirsikka on avoinna myös iltaisin, muun hallin jo sulkeuduttua.

Perinteistä ja modernia

Kaksikerroksisen Hakaniemen hallin on suunnitellut Einar Flinckenberg. Euroopan suurimmaksi ja moderneimmaksi ylistetyn kauppahallin avajaiset pidettiin 1. kesäkuuta 1914.

Vuosina 2018-2023 halli koki täydellisen peruskorjauksen. Hallin sisätilat kunnostettiin lähes alkuperäiseen asuunsa ja talotekniikka nykyaikaistettiin täysin. Maan alle on rakennettu valtava huoltopiha, jota kautta kulkevat mm. tavarantoimitukset ja jätehuolto. Lämmön, veden, ilman, sähkön ja rakennusautomaation ohjauskeskukset ja muu infrastruktuuri on suurimmalta osin sijoitettu talon alle rakennettuun kokonaan uuteen kellarikerrokseen. Kellarikerroksista löytyy myös kylmäsäilytys- ja varastotilaa, sekä kauppiaiden sosiaalitilat pukukoppeineen ja suihkuineen. Kiinteistö on kytketty energiatehokkaaseen kaukokylmäjärjestelmään.

Suuri muutos on myös torin puoleisen seinustan alas asti laajennetut ikkunat, jotka tuovat halliin runsaasti valoa ja avaavat myös aivan uuden näkymän Helsinkiin.

Hakaniemen hallia kehittää ja tiloja vuokraa Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö Helsingin Kaupunkitilat Oy.

Havainnekuva: Arkkitehtitoimisto A-Konsultit.